Ik schrijf nu al twee jaar over hoe ik een boek aan het breiden ben van een middeleeuws verhaal. En inmiddels heeft dat boek een kop en een staart – of in ieder geval een cover en een achterflap. Hier de aankondiging in de zomerfolder van Uitgeverij Prometheus:

Halewijn
Fasna, 1107. In de bossen rond het dorp verdwijnen jonge vrouwen. Iedereen weet dat je daar ’s nachts niet moet komen. Wat heeft hen naar het duister gelokt?
Elena, de bastaarddochter van kasteelheer Henric van de Cannenburgh, leidt een teruggetrokken leven. Door haar spraakgebrek heeft ze moeite aansluiting te vinden. Alleen wanneer ze zingt, vloeien haar woorden vrij. Maar haar wereld wankelt wanneer haar vader hertrouwt met vrouwe Marzoeta, een vrouw uit het bedrijvige Zutphen die niets moet hebben van het trage kasteelleven en al helemaal niet van Henrics bastaarden. Terwijl de dreiging in het bos groeit, komen Elena en Marzoeta steeds meer alleen te staan. Als ze willen overleven, zullen ze elkaar – en de waarheid – onder ogen moeten komen.
Halewijn is een moderne hervertelling van het middeleeuwse lied van de heer Halewijn. Het is een zinderend verhaal over hoe schijn bedriegt, over macht en misleiding, en twee vrouwen die hun eigen verhaal moeten vormen.
Aan het einde van de zomer komt het uit. Ik houd jullie op de hoogte – en hoop dat de nieuwsgierigheid in ieder geval gewekt is.
Liefs,
Else

Goed en kwaad in Halewijn
Vorige week mocht ik een lezing geven voor De Groene Hoed, een oecumenisch gezelschap dat activiteiten organiseert voor ‘zingeving en ontmoeting’. En zo stond ik ineens op een zonnige middag in een kerk in Apeldoorn achter een spreekgestoelte, om iets te vertellen over ‘goed en kwaad’ in mijn verhalen. Ik vertelde over de manier waarop ik verhalen schrijf, en hoe ik mijn personages keuzes laat maken. Een mooie manier om uit te zoomen, nu ik op mijn schrijfdagen met die gigantische berg van een manuscript bezig ben.