Nieuwsbrief: Servies, souvenirs en zomers geluk

Ik las ooit dat de beste souvenirs gebruiksvoorwerpen zijn: objecten die je elke dag weer herinneren aan die leuke trip die je hebt gemaakt. Als dat het geval is, dan heb ik deze vakantie de jackpot van vakantieherinneringen ingeslagen. In een Zweedse loppis (een klein onbemand schuurtje waar de eigenaar al zijn of haar oude spul had neergezet) vond ik hét retroservies waar ik al jaren naar speur. Bruin, oud, maar met voldoende delen en vaatwasserbestendig. Gewikkeld in een fleecedeken en oude handdoeken ging het mee naar huis.

Zo’n servies is niet de meest praktische souvenir, maar het is een mooie herinnering aan een vakantie die voorbijvloog. Elke zomer heb ik dat gevoel weer: dat ik mijn best moet doen om de mooie dagen vast te houden, want voor ik het goed en wel besef zijn ze voorbij. Helemaal nu de herfst in augustus al begonnen lijkt. Voor De Standaard schreef ik een essay over die jaarlijks terugkerende vraag: hoe haal ik het meeste uit de zomer? Voor iedereen die net als ik bij alleen de gedachte aan de herfst al een beetje weemoedig wordt.

Terwijl ik in Zweden door de loppissen dwaalde, werd er een tweede essay geplaatst: over geluk. Dat ik dat servies vond was het resultaat van twee weken struinen, maar het was ook een gelukje. Geluk heeft nou eenmaal veel meer invloed op succes dan we graag denken – helemaal als het om de grote zaken in het leven gaat.

Iets wat me in ieder geval gelukkig maakt, is dat de zomer (ondanks de regen) nog wel even duurt.

Liefs,

Else


Een waterige zomer

In elke buitenlandse stad waar mijn vriend en ik zijn, kopen we een boek – het liefst bij een leuke, onafhankelijke boekwinkel. In Kopenhagen was dat ARK Books, een piepklein onafhankelijk boekhandeltje. Ik kocht er het boek Summerwater van Sarah Moss – over een familie die op een Schots vakantiepark zit terwijl de regen met bakken uit de hemel valt. Een recipe for distaster natuurlijk, en fijn om te lezen als je zelf ook in de regen zit.   


Zomertip

Niet alleen ga ik graag naar boekhandels – ik lees ook graag boeken die zich afspelen in het land waar ik ben. En dus las ik De overlevenden van Alex Schulman aan een Zweeds meer. Dat droeg ongetwijfeld bij aan de atmosfeer, maar ook zonder meer en muggen is dit boek over een Zweedse zomer waarin zich een tragedie afspeelt de moeite waard.