Nieuwsbrief: Mijn hoofd op een scherm

Dag lezer,

Laatst was ik in de boekhandel waar mijn boekpresentatie plaatsvond. Daar kom ik graag – ik houd ervan om te snuffelen en kan nooit weggaan zonder een boek te kopen. (Uiteraard was dat ook nu weer het geval: ik kocht het boek Jeanne van Catherine J. Chen).

Mijn eigen boek lag op een mooie stapel bij de nieuwe releases, en de boekverkoopster zei: ‘Kijk! Ik zie je gezicht elke dag wel tien keer.’

Op het scherm verscheen mijn portret, met daarnaast de cover van mijn roman.

‘Wat vaak!’ zei ik. En: ‘Wat leuk!’

Dat ís namelijk ook echt heel leuk. Maar er zijn een aantal dingen die ik soms lastig vind aan boeken schrijven. Het schrijfproces zelf is soms een zompige moerastocht – onduidelijk of je er ooit weer heelhuids uit komt. Is er eenmaal een boek, dan is het tijd voor feest. Maar daarna komt de fase van de promotie. Ik heb het namelijk niet alleen voor mezelf geschreven, de bedoeling is ook wel dat het boek gelezen wordt. Dus moet ik mezelf en mijn boek verkopen. En dat is iets waar ik me – net als bij mijn gigantische hoofd op dat scherm – niet altijd gemakkelijk bij voel.

Het is best lastig om te zeggen: ‘Kijk! Dit heb ik gemaakt! Koop het!’ Dat doe ik als docent toch ook niet? Ik denk niet dat dat bescheidenheid is – ik ben namelijk echt wel trots op wat ik gemaakt heb. Het is eerder dat ik mensen niet wil lastigvallen. Maar hópen dat je boek lezers bereikt, zet ook niet veel zoden aan de dijk.

Goed, daarom maar een beetje zelfpromotie in de woorden van mensen die het gelezen hebben. De huurster en het poppenhuis werd uitgebreid besproken op Radio 1. Het boek ‘biedt een prettige leeservaring (Elsevier Weekblad), is ‘zeer vlot geschreven’ en ‘ideaal voor op vakantie’. Waarom dan precies? Volgens de recensent van De Boekenkrant: ‘Else Boer dompelt je langzaam onder in een verhaal vol mysterie en avontuur. De huurster en het poppenhuis prikkelt je verbeelding en emoties op een aangenaam vlotte manier.’

Nu je overtuigd bent: veel leesplezier!

Liefs,

Else


Waar kan je mijn roman het beste kopen?

Ik krijg soms de vraag of het boek het beste via mij gekocht kan worden. Dat is niet per se zo: het allerbeste is om een boek te bestellen bij een boekhandel die je graag steunt, zodat ook zij kunnen blijven bestaan. (Bijvoorbeeld bij deze.) Mocht dat niet gaan, dan is het ook bij alle grote internetwinkels te verkrijgen. Heb je liever geen fysiek boek op je nachtkastje liggen? Het is ook als e-book te koop en direct te downloaden. 

Boekentip: Small Pleasures

Zelf lees ik natuurlijk ook, helemaal nu het heerlijk weer is en ik lange avonden in de tuin kan zitten. Naast me op tafel ligt nu Small Pleasures van Clare Chambers – een boek dat ik kocht om de prachtige zomerse cover, maar dat ook gewoon een heel mooi verhaal is. Het gaat over een journaliste in de jaren vijftig, die het verhaal moet natrekken van een vrouw die beweert dat ze kind heeft gekregen terwijl ze nog maagd was. Door wetenschappelijk onderzoek dat in die tijd wordt gedaan, lijkt dat verhaal plausibel. Maar wat is er echt gebeurd? Het boek niet zozeer spannend, maar bevat wel hele mooie observaties. Fijn om in de zon (of beter: in de schaduw) te lezen.