Een kwestie van geluk

Een paar jaar geleden was ik op een etentje met vriendinnen van de middelbare school. We vertelden over ons leven. Ik was blij, want ik had zojuist een contract getekend voor mijn eerste roman.

‘Jij hebt ook altijd geluk,’ verzuchtte een vriendin.

Ik voelde me beledigd en ook niet helemaal serieus genomen. Wat nou geluk, ik had er toch gewoon mijn best voor gedaan? Wat wist zij er nou van?

De meesten van ons zullen protesteren als we als mazzelaars bestempeld worden, wanneer we succes hebben. Niet gek: inspirerende quotes als ‘je kan alles bereiken, als je maar wilt!’ of ‘your future depends on what you do today!’ komen nog steeds regelmatig langs op mijn Instagram. Als je hard werkt, is het alleen maar een kwestie van tijd tot je succes hebt. Toch?

Inmiddels heb ik twee romans op mijn naam staan. Ik heb dus heus wel hard gewerkt. Maar als ik nadenk over mijn schrijfcarrière, zie ik ook dat ik veel geluk heb gehad. Die schrijfwedstrijd die ik niet won, maar waar ik wél opviel, was dat geen gelukje? De redacteur die wel wat in mijn werk zag? 

Het is een ongemakkelijk idee, dat niet alleen hard werk, maar ook geluk bepaalt hoe succesvol we zijn. Toch lijkt onderzoek te suggereren dat de succesvolste mensen inderdáád de mazzelaars van de wereld zijn. Maar hoe groot is die rol van geluk eigenlijk? Is talent niet net zo belangrijk? En helpt het, als je zelf meent dat je veel geluk hebt?

*

Lees het hele artikel in De Standaard!