De kristallenhype: zit er dan echt een helende kracht in stenen en kristallen?

Voor De Standaard schreef ik een artikel over de obsessie met kristallen die ik in mijn omgeving zie. Waarom eigenlijk?

Beroemdheden als Adele, Victoria Beckham en Gwyneth Paltrow maken er geen geheim van dat ze kristallen kopen omdat ze geloven in hun positieve invloed. Ook op sociale media en in wellness-shops leeft het idee dat sommige stenen kunnen helen. Waarom denken mensen dat?

Niet lang geleden was ik op een trouwfeest. Ik gaf een van de andere gasten een complimentje met haar ketting. “Dank je”, zei ze. “Het is agaat. Het helpt me om tot rust te komen in zulke grote groepen.” Niet lang daarna zat ik in een gesprek met verschillende vrouwen, van begin 20 tot eind 30 jaar, die zwoeren bij de helende werking van kristallen. Iemand had een bergkristal staan dat haar hielp bij het mediteren. Een andere droeg tijdens haar zwangerschap een mosagaat, als steun voor een ongecompliceerde bevalling. Geen van deze vrouwen was bijzonder spiritueel, maar kristallen bleken de grote uitzondering.

Misschien niet vreemd: celebrity’s zweren al jaren bij de helende krachten van kristallen. Zo hield zangeres Adele bij haar comeback in 2016 een steen vast die haar hielp bij het overwinnen van haar podiumangst. Kendall Jenner en Bella Hadid worden regelmatig gespot met gepersonaliseerde armbanden die positieve energie moeten bevorderen. De kristallenhype is niet alleen een ding van millennials: ook Gen Z-ers doen eraan mee (check op Tiktok de hashtag #crystaltok). Kristallen zijn intussen een miljardenindustrie geworden, die niet meer voorbehouden is aan geologen en natuurkenners, maar aan jonge mensen die hun wel­be­vin­den willen verbeteren.

Het gesprek op het trouwfeest liet me verbaasd achter – ik had gewoon een mooie ketting gezien. In de nuchtere opvoeding die ik heb genoten, werd er vooral gegniffeld om mensen die aan voorwerpen een bijzondere betekenis hechten. Maar ik was ook nieuwsgierig: waarom zweren zoveel mensen hierbij? Is het een kwestie van “baat het niet dan schaadt het niet”, of is dat te snel gezegd?

*

Het volledige artikel is hier te lezen.