Als je meer wilt lezen (maar er niet toe komt)

Voor De Standaard schreef ik een stuk over een klassiek goed voornemen: meer lezen. Maar hoe breng je dat goede voornemen nou precies ten uitvoer?

Ik ben schrijver geworden omdat ik veel van lezen houd. Als kind verslond ik alle boeken in de bibliotheek, zodat ik op mijn tiende al bij de volwassen romans aan het neuzen was (en erachter kwam dat de vampiers van Anne Rice me toch echt te eng waren). Ik was dol op lezen en ben het altijd blijven doen, met vorig jaar 55 gelezen boeken op de teller – iets meer dan een boek per week. Maar de meeste vrienden die ook van lezen hielden, zijn die liefde mettertijd verloren. In de goede voornemens van de mensen in mijn omgeving staat steevast (na alles wat onder ‘gezonder leven’ kan vallen): meer lezen.

Maar hoe doe je dat als de streamingdiensten en bekroonde series je om de oren vliegen, en er ook altijd wel een voetbalwedstrijd wordt uitgezonden? Als veellezer ben ik bevooroordeeld ten gunste van het boek, maar is het eigenlijk wel zo goed voor je om meer te lezen – of kun je gewoon de boekverfilming kijken?

*

Het hele artikel is hier te lezen.