Alleen uit, samen thuis

Ik schreef wederom een essay voor De Standaard, ditmaal over de egotrip – een reis die je alleen maakt, zonder je partner.

Illustratie van Trui Chielens

Het leek me het toppunt van romantiek: het stel in Ik Vertrek, dat voor de camera opbiechtte nog nooit in dertig jaar van elkaar gescheiden te zijn geweest. Met de verhuizing naar Frankrijk moest het er nu toch van komen. De vrouw zou nog een tijd in Nederland werken, terwijl de man alvast aan de slag ging met het opknappen van de gites. De vrouw huilde. ‘Dit is de eerste keer in ons huwelijk dat we niet samen slapen,’ zei ze.

Ik vond het romantisch, misschien omdat mijn eigen ervaringen zo anders zijn. In de twaalf jaar dat ik een relatie heb, zou ik niet eens meer weten hoe vaak mijn vriend en ik van elkaar gescheiden hebben geslapen. Maar toch is er dat ideaalbeeld, waarin je als stel alles samen doet.

Reizen is bij uitstek een voorbeeld van iets wat je als stel samen doet. Het heeft niet alleen praktische voordelen (het is bijvoorbeeld goedkoper), maar het is ook goed voor je relatie: je doet samen nieuwe ervaringen op, maakt een andere cultuur mee, of eet gewoon eens een keer wat anders. Samen zijn in een nieuwe situatie kan weer een nieuwe blik werpen op de relatie en een beetje spanning toevoegen.
Toch is ook het omgekeerde het geval. Thomas Uljee vertelt tijdens zijn interview uit de Zomerreeks over de egotrip: een reis die hij zonder zijn geliefde maakt, om weer tot zichzelf te komen. Juist zo’n reisje voor jezelf heeft een boel positieve gevolgen voor je relatie. Elke nacht samen slapen is dus helemaal niet nodig. Maar hoe werkt zo’n egotrip? En waarom is het goed om daaraan je zuurverdiende vakantiedagen te besteden?

*

Het volledige stuk is te lezen op de site van De Standaard of via Blendle. Er is een betaalmuur, maar met het invoeren van een e-mailadres kan je drie artikelen gratis lezen.